This post is also available in: Nederlands (Dutch)

In de uitzending van ‘keuringsdienst van waarde’ van 18 maart jl. krijgen we een mooie inkijk in de werkwijze van de actiegroep Dier en Recht. De brokkenfabrikant heeft verschillende hondenbrokken in de handel gebracht en dat voor de verschillende rassen. Deze commerciële actie samen met kortingen op de brokken voor fokkers moet de verkoop doen stijgen. Kortingen die ook dierenartsen krijgen die brokken verkopen. De brokken hebben toevoegingen die per ras verschillend zijn. Zo krijgt de Labrador minder koper in haar brokken om de koperstapeling in de lever te verminderen of de Franse buldog een vorm brok die dit ras beter kan oppakken met het ‘misvormde bekkie’ aldus Kelly Kessen.

De keuringsdienst van waarde heeft zich, ondanks de terechte vraag van een dierenarts of brokken per ras wel zin hebben, bewust of onbewust laten gebruiken om de brokkenfabrikant klem te zetten op een opmerkelijke manier.

Reeds na 8 van de 25 minuten durende uitzending kwam Kelly Kessen aan het woord. Deze dierenarts van Dier en Recht werd volgens het NCRV/KRO programma als de ‘rashondenspecialist’ neergezet. Zij moest echter op 11 mei 2020, méér dan een jaar na de instelling van het fokverbod voor kortsnuiten, nog via FB vragen aan de ‘kenners’, welke andere rassen volgens de rasstandaard een te korte snuit hebben (zie onder). In haar eigen opsomming kwam zij tot 5 van de in totaal 18 getroffen kortsnuitrassen. Een trieste balans voor een ‘rashondenspecialist’ die al jaren voor een fokverbod oproept onder de stelling dat alle kortsnuitrassen ziek zijn. Ze wist zelf(s) nog niet eens welke rassen ze al jaren ziek noemt.

Wetenschappelijk onderzoek in Groot Brittannië heeft echter al in 2017 onomstotelijk uitgewezen dat de ademhalingsproblemen weinig tot niets te maken hebben met de lengte van de snuit. Maar dat is ‘hogere’ diergeneeskunde. Een feit dat door de activisten uit onkunde of onwil angstvallig wordt verzwegen. Het belemmert immers het profileren van ‘zieke rashonden’.

In principe drukt de interviewer in de uitzending de fabrikant in de hoek om toe te geven zijn omzet te verhogen door op inteelt en ziektes in te spelen. Echter de brokkenfabrikant is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor wat fokkers doen. De brokkenfabrikant wordt naar huis gestuurd met de opmerking dat ze eigenlijk brokken voor kruisingen moeten gaan produceren. Waarschijnlijk was dat het werkelijke doel van de uitzending. De brokkenfabrikant dient de sponsering van de Raad van Beheer, het overkoepelende orgaan voor rashonden, te staken en moest kruisingen gaan sponseren. Een opmerkelijk machtsspel waarbij Dier en Recht niet schroomt om van haar netwerk in de media gebruik te maken.

Wat weten we en de brokkenfabrikanten eigenlijk van kruisingen, asielhonden en rescuehonden? De stelling dat ‘rashonden ziek zijn en kruisingen gezond’ kan nooit gestaafd worden met getallen omdat dit voor ieder ras verschillend ligt. Uit de Agria verzekeringsgegevens uit Zweden kunnen we slechts constateren dat kruisingen gemiddeld 13% minder bij de dierenarts terecht komen dan het gemiddelde van alle honden (kruisingen opgeteld met rashonden). Een getal dat bepaalde rassen ook halen met behoud van karakter.

En wat met de geestelijke gezondheid? Ook op dit gebied wordt door de activisten geen enkele uitspraak gedaan ondanks dat de asielen vol zitten met gedumpte kruisingen en er zelden een rashond is te vinden. In het rapport ‘zo ziek als een hond’ opgesteld in opdracht van het ministerie worden hier duidelijk uitspraken gedaan ten gunste van de ‘homemade’ rashond.

Met deze feiten kunnen rashondenfokkers de erfelijke ziektes die wel bovenmatig voorkomen niet wegpoetsen. Van deze kant echter worden gelukkig serieuze acties ondernomen en staan nog veel acties op stapel om de lichamelijke gezondheid binnen de rassen te verbeteren en de genetische verwantschap binnen de rassen te verlagen.

Dit alles rechtvaardigt een aanzienlijk genuanceerder beeld dan door de activisten wordt gepresenteerd willen we niet in een huisdier loze maatschappij belanden.

Stichting Ras en Recht/Foundation Justice for pedigreedogs

link naar het programma:

https://www.npo3.nl/keuringsdienst…/18-03-2021/KN_1725003

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Kelly Kessen Een vraag aan ullie kenners... Welke andere rassen hebben per definitie volgens de rasstandaard een te korte snuit? Chihuahua en dwergkees toch ook? en Boxer Mastino N. Bordeau dog?'

‘Dier en Recht’ zet hondenbrokken fabrikant onder druk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.