This post is also available in: Nederlands (Dutch)

Carola Schouten heeft door de Universiteit van Utrecht handhavingscriteria laten opstellen die het verbieden te fokken met 12 rassen en honden met een korte snuit.  Men mag met kortsnuitige rashonden alleen nog maar als kruisingen uitvoeren met een hond met een langere neus.

Dit ondanks het feit dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de korte snuit op zich ongezond is en leidt tot ademhalingsproblemen. Er is slechts een korrelatie.  Als we de Zweedse verzekeringsgegevens bekijken zien we dat er hondenrassen met een lange snuit ook ademhalingsproblemen hebben en andersom,  dat rassen met een korte snuit geen problemen hebben. De oorzaak dient immers meer gezocht te worden in zaken als dichte neusgaten, overgewicht en genetica. De problemen zijn ontstaan omdat er een klein aantal populaire kortsnuitige hondenrassen -van de in totaal 24-  door de exploderende vraag onzorgvuldig gefokt zijn en daardoor serieus en zichtbaar problemen hebben met hun ademhaling.  In Nederland weet men echter niet of dit rashonden zijn of look-a-likes (uit het buitenland) omdat dit in Nederland niet geregistreerd wordt. 

In de eerste handhavingscriteria voor kortsnuitige honden wordt de toekomst van alle rashonden al uitgestippeld met de subtiele zin:

“De uitkomst van dit project zal derhalve een belangrijke opmaat vormen naar de verdere uitbouw van handhavingscriteria voor het fokken met honden (en andere dieren) ten aanzien van een groter aantal gezondheids- en welzijnsrisico’s.’

Dit is door de actiegroep ‘Dier en Recht’ gebruikt om hun aanval op de rashond naar de ‘next level’ te tillen. ‘Dier en Recht’ vraagt, en de Universiteit van Utrecht draait. Maakt er passende handhavingscriteria bij.  ‘Dier en recht’, overmoedig door haar ‘overwinning’,  heeft op Facebook al laten weten na de kortsnuiten te gaan voor de rashonden onder de 10kg onder de vermelding dat de Universiteit er wel handhavingscriteria bij maakt.  Op deze wijze wordt de rashond met fokverboden in het nauw gedreven en hoopt ‘Dier en Recht’ haar kruisingen (cupido) beter te verkopen. Een beproefde politieke formule om geld te maken.  

Gevolg is dat fokkers van rashonden met een korte snuit stoppen met hun activiteiten.

De vraag naar korte snuithonden verdwijnt echter niet maar verplaatst zich naar ‘look-a-likes’ en kruisingen met namen als de ‘retromops’ op marktplaats. En dat voor prijzen die de hemel in vliegen. Zij ruiken nu hun kans schoon en Nederland verwordt tot een land waar het zorgvuldig fokken van gezonde rashonden verboden wordt terwijl het land overspoelt wordt door ongezonde look-a-likes en kruisingen waar voor veel geld voor gevraagd wordt..  

‘Zo ziek als een hond’  

In  opdracht van het minister zelf is het rapport opgemaakt “zo ziek als een hond’

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/06/20/zo-ziek-als-een-hond

In dit rapport staat duidelijk dat niet alleen de lichamelijke gezondheid van de Nederlandse puppies aanzienlijk beter is maar minstens net zo belangrijk de geestelijke gezondheid. We kunnen in het stuk dat buitenlandse puppy’s verbazingwekkende hoeveelheden angsten en ongewenst gedrag hebben.  

Uit het onderzoek van ‘zo ziek als een hond’ blijkt bijvoorbeeld het volgende:

‘Het merendeel van de  dierenartsen dat is bevraagd, geeft aan van mening te zijn dat Nederlandse puppy’s over het algemeen lichamelijk gezonder zijn dan buitenlandse puppy’s.’

Het blijkt dat de sterfte in het eerste jaar bij buitenlandse puppies uit sommige oost-landen tot 5 maal hoger is dan van de in Nederland gefokte honden.

‘Het merendeel van de dierenartsen en van de hondentrainers en gedragstherapeuten dat is bevraagd, geeft aan van mening te zijn dat Nederlandse puppy’s over het algemeen beter gesocialiseerd zijn dan buitenland­se puppy’s.’

‘ De verschillen tussen het voorkomen van gedragsproblemen tussen Nederlandse en buitenlandse puppy’s zijn op zowel angstgerelateerde gedragin­gen als agressiegerelateerde gedragingen significant.’

‘Dieren roepen emoties op bij mensen. Dat emotionele aspect is hetgeen waarom mensen zo graag dieren houden. De vraag naar puppy’s is groot. Ondanks alle adviezen over de aanschaf van een hond die op internet (Facebook en Marktplaats) te vinden zijn, blijft de illegale puppyhandel floreren’. 

Rashonden mogen door de regelgeving niet op Facebook en Marktplaats worden aangeboden. Rashonden hebben immers een geheel andere ethiek en regelgeving en worden als gevolg daarvan  zelden of nooit aangeboden bij dierenasiels.

En dan nog maar te zwijgen over het frauderen onder het mom van ‘rescue dogs’. Adopteer een ‘zielig’ hondje uit een of ander ver land. Deze honden worden door het criminele circuit ‘zielig gefokt’ en om ze beter verkoopbaar te maken misschien ook nog eens mishandeld zodat een koper denkt dat een goed doel gediend wordt terwijl er alleen maar geld wordt geïncasseerd. De asielen raken er vol van. Het moet de integere kant van de rescue dogs een griezel zijn dat hun naam zo misbruikt wordt.

De kruising is eigenlijk ‘De wolf in schaapskleren’. Mijn oma denkt dat ze een schoothondje heeft gekocht echter heeft op schoot de ‘wolf’ liggen. Rashonden zijn redelijk stabiel in hun karakter, dat zit in de definitie van de rashond. Bij een rashond hoort een karakter. Jachthond, hulphond, blindengeleidehond, reddingshond, vechthond, etc.  en als belangrijkste in deze wereld van individualisering de gezelschapshond. Bij de kruising echter zijn twee of meer karakters in één lichaam verwerkt. Dan kom je rare verrassingen tegen. Dat schoothonden zoals de kortsnuiten nu worden gekruist met bijvoorbeeld een vechthond roept op zijn minst vraagtekens op. Kortom je weet niet wat je op je schoot hebt liggen met kruisingen. In landen als België zijn kruisingen verboden.

De minister heeft het fokken met kortsnuiten verboden terwijl de Nederlandse kennelclub (de Raad van Beheer)  deze stamboomfokkers hun stamboom ontzegt. Dit heeft in de rashondenwereld geleid tot internationaal veel ontstemming hetgeen blijkt uit meer dan 70 internationale steunbetuigingen aan de Nederlandse rashondenfokkers van internationale ras- en kennelclubs. Veel landen twijfelen of ze Nederlandse stambomen van rashonden nog wel moeten erkennen. Nederland beweegt zich richting strafbankje in de rashondenwereld.

En zo krijgt Nederland de door haar zo  beoogde voorbeeldfunctie voor andere landen, echter als  voorbeeld zoals het niet moet.

Tot slot een gesprek in de wachtkamer bij de dierenarts

Met onze Belgische Griffon die er een beetje slap bij hangt zitten we in de wachtkamer van de dierenarts. Tegenover ons zit een koppel in hun vijftiger jaren met een kruising voor een inenting te wachten. Een kruising van een Berner Sennen, Border Collie en Labrador vertellen ze ons.

Het koppel heeft altijd Berner Sennen gehad van ‘bij de boer’. Echter de laatste werd op jonge leeftijd geveld door een erfelijke ziekte en hebben ze moeten laten inslapen. Dat deed pijn. Ook door de continue negatieve publiciteit in de media over rashonden heeft het koppel dan toch maar besloten een ‘gezonde’ kruising te gaan halen. De hond schuifelt voor het koppel onrustig heen en weer en moet voortdurend gecorrigeerd worden. Een beetje weemoedig vertelde ze dat deze hond wel kerngezond is. ‘We zijn erg blij met deze hond’.

Mijn vrouw echter ruikt de onvrede en kan het niet laten door te vragen op een even doortastende als respectvolle wijze: ‘En de volgende hond is dat weer een kruising?’ De man veert op kijkt een beetje mistroostig naar zijn vrouw en antwoord. ‘Neen dat niet , het wordt toch weer een Berner Sennen hond. Er zat in deze kruising toch echt te veel Border Collie waardoor ze voor hun doen een veel te drukke hond hebben, ‘neen de volgende hond is toch weer een lieve aanhankelijke en rustige Berner Sennen’. Maar dat zal nog wel even duren want ze zitten nu opgescheept met een gezonde kruising en die zal wel erg oud worden.

Onze Griffon was de volgende dag weer helemaal de oude, een griepje, iets verkeerds gegeten, het doet er eigenlijk niet meer toe. Gewoon blij met onze gezonde rashond.

Monique Huggens

Edwin Meyer Viol

‘Marktplaats’ wordt overspoeld met ‘rotzooi-honden’

Leave a Reply

Your email address will not be published.