This post is also available in: English (Engels)

De wetenschap betreffende rashonden staat nog in de kinderschoenen. De ene wetenschapper (Rusbridge) roept dat SM/CM komt door brachycefalie en voorkomt bij kleine en kortsnuitige honden, de tweede (Mandigers) stelt dat er misschien wel 30 genetische oorzaken zijn en de derde, het meest recent, beweert dat het waarschijnlijk niets met brachycefalie te maken heeft (Geiger et al 2021).

Dit laatste wordt ondersteund door de Ierse wolfshonden die ook met SM/CM de praktijk van dierenartsen worden binnengedragen. Dit kalf in nou niet bepaald een kleine hond of een hond met een korte snuit.

Hypothesen, correlatie en causaal verband worden hier flink door elkaar gegooid. Als Geiger in haar werk durft te stellen dat SM/CM waarschijnlijk niets te maken heeft met brachycefalie (de korte snuit) dan moeten we concluderen dat er nog niets bewezen is en eerdere uitspraken slechts veronderstellingen zijn.

Met de kennis betreffende genetica als oorzaak van ziektes, moeten we dus concluderen, schiet het nog niet hard op. Door bezuinigingen ontbreekt het ook nogal eens aan een statistische wiskundige toets van allerlei beweringen en onderzoeken. Dit is een formule voor slechte wetenschap.

Concluderend kan gesteld worden dat de echte oorzaak van SM/CM eigenlijk nog niet is gevonden.

27 Januari 2023

WETENSCHAPPERS TASTEN IN HET DUISTER OVER DE OORZAAK VAN SM/CM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.