This post is also available in: English (Engels)

De Nederlandse kruisingfokker als ‘Zweedse kok in de Muppetshow’

‘Het kan niet dat fokkers experimenteren met levende wezens en zomaar als een Zweedse kok van de Muppetshow van alles beginnen te combineren, zuiver in functie van commercie en winstbejag’

Dit is de mening van de Vlaamse vicepremier Ben Weyts over de fokkers van designer honden oftewel kruisingen zoals we die in HLN dd 09 – 02 – 2017 terug kunnen vinden. De Vlaamse Vicepremier gaat verder:

“Bij het kweken van erkende rassen is er de verplichting voor onderzoek naar erfelijke ziekten en afstamming. De niet-erkende kwekers houden dikwijls geen rekening met deze verplichting. Daardoor bestaat het gevaar voor het inkweken van genetische afwijkingen. Men weet nooit wat men kan verwachten van nieuw gecreëerde rassen”.

Daarom is er in Vlaanderen voor geregistreerde fokkers een verbod kruisingen te fokken.

De Belgische tegenhanger van de NVWA spoort deze illegale kruisingfokkers op en verstrekt boetes tot € 40.000. Dit is nogal een andere insteek dan in Nederland waar rashonden gedwongen worden om wilde bastaarden of designerhonden te fokken met hun kortsnuit rashonden en waar geen ook enkele test noodzakelijk is voor dit soort bastaarden. Het is merkwaardig dat twee naast elkaar gelegen Europese landen zonder grenzen er tussen zo’n extreem verschil in wetgeving kunnen hebben.

De vraag is dan ook waarom wetgeving betreffende rashonden en niet-rashonden niet op Europees vlak wordt geregeld. Immers het nakomen van wetgeving berust op het vertrouwen dat men breed in een specifieke wet heeft. Als twee landen naast elkaar zo’n verschil in wetgeving hebben dan daalt het vertrouwen in de wetgeving in beide landen.

Stichting Ras en Recht

Edwin Meyer Viol

De Nederlandse kruisingfokker als ‘Zweedse kok in de Muppetshow’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.