This post is also available in: English (Engels)

De KNMvD waarschuwde onlangs nog  voor de stijgende populariteit van extreem kortsnuitige honden zoals de Franse Bulldog en de Mopshond.

De Handhavingscriteria beginnen ook met een zin over de stijgende populariteit van de kortsnuit honden.

De cijfers in de UK en VS geven inderdaad stijgingen aan in populariteit van deze rassen.

Iedereen schrijft deze informatie maar blind over echter niemand stelt zich blijkbaar de vraag hoe het met die populariteit in Nederland is gesteld.

We leven in Nederland en de handhavingscriteria gelden voor Nederland en daarom ligt het voor de hand te kijken naar de populariteit van de kortsnuitige rashonden in Nederland en dat voor de 12 die een fokverbod opgelegd hebben gekregen. Dit is te doen aan de hand van de nieuwe inschrijvingen bij de Raad van Beheer.

Als we de cijfers op een rij zetten van 2008 tot 2019 zien we tot onze verbazing een daling van meer dan 48%. De populariteit is globaal gehalveerd in de afgelopen 11 jaar. Van 2.674 in 2008 tot 1.381 in 2019.   De populariteit van de Engelse Bulldog, Franse Bulldog en Mopshond is zelfs met 54% gedaald.  

(zie bijgevoegde tabel). (globaal 10% is import en is eraf getrokken)

Vraag is waarom Nederlandse organisaties van de Dierenartsen en de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit van Utrecht in de handhavingscriteria nog schrijven over de stijgende populariteit terwijl deze al 11 jaar daalt? De handhavingscriteria zijn toch geschreven voor Nederland?

Hebben ze het over import uit oost Europese landen?  Over de look-a-likes? Hebben ze onderzocht of de populariteit hier gestegen is? Wij weten het echt niet. Echter hoe komen zij aan die getallen?

Stichting Ras en Recht

Edwin Meyer Viol

De populariteit van de kortsnuitige rashonden is afgelopen 11 jaar gedaald i.p.v. gestegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.